Vasemmiston esitys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi

Vasemmistoliitto julkaisi 7.3. kahdentoista kohdan vaatimuslistan sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistukseksi minipamfletissaan Osallisuus, itsemäärämisoikeus ja kestävyys.

“Hallituksen ajama malli on uhka kansanterveydelle. Siinä ei ole kyse valinnanvapaudesta vaan järjestelmämme hyvin toimivien osien romuttamisesta pakkoyhtiöittämisen tieltä,” Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa.

Vasemmistoliitto haluaa parantaa terveydenhuollon olemassa olevaa valinnanvapautta ja vahvistaa sosiaalihuollon asiakkaiden ja terveydenhuollon potilaiden itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta heitä koskevassa päätöksenteossa.

“Hallituksen malli ei antaisi uusia valinnanvapausoikeuksia, ainoastaan avaisi markkinoita terveyskonserneille,” Andersson muistuttaa.

Rahoituksen on tultava pääosin progressiivisen tulo- ja omaisuusverotuksen kautta ja maakunnilla tulee olla oma verotusoikeus niiden itsenäisen päätösvallan mahdollistamiseksi. Samalla on laadittava tarvittavat lait asiakasmaksujen kohtuullistamiseksi.

Vasemmistoliitto vaatii, että sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä maakuntauudistuksen järjestämislait korjataan parlamentaarisella yhteistyöllä.

“Nämä linjaukset edellyttävät, että hallituksen epärealistinen ja hätiköiden valmisteltu valinnanvapausehdotus hylätään. Asiantuntijat pelkäävät uudistuksesta kaaosta, joten nyt on hyvä aika puhaltaa peli poikki,” Andersson sanoo.

Hallituksen esitys takaisi Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtajan arvion mukaan vähintään kahdeksan miljardin euron markkinat suurille terveysfirmoille. Asiantuntijat ovat esittävät myös huomattavasti  suurempia lukuja.

Lisätiedot:

Li Andersson
+358 40 5088697​⁠​

Osallisuus, itsemäärämisoikeus ja kestävyys – Vasemmistoliiton esitys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi ladattavissa täältä: http://www.vasemmisto.fi/wp-content/uploads/2017/03/Vasemmiston-sote.pdf

Toimituskunta: Juhani Lehto, Elina Hemminki, Sirkka Alho, Tuula Leskinen, Li Andersson ja Dan Koivulaakso