Maa­kun­ta­joh­ta­ja mää­rä­ai­kai­sek­si

KANNANOTTO

ralli-ja-asuntonäyttely-144.jpgKeski-Suomen maakuntajohtajan valinta etenee hitaasti mutta varmasti. Paraikaa pohditaan loppusuoralle päässeiden kolmen henkilön paremmuutta. Maakuntajohtajan virkaa haki vain 7 henkilöä, mitä voi pitää vähäisenä määränä. Siihen lienee vaikuttanut ainakin yhtenä tekijänä aluehallinnon tulevaisuuden epävarmuus. Paraikaa Sipilän  hallitus tekee soteuudistusta ja kuntien tehtäviä on luvattu karsia. Tällaiset murrosvaiheet vaativat Keski-Suomessakin vahvaa ja näkemyksellistä johtajaa. Vasemmistoliiton Keski-Suomen piiri katsoo, että tässä tilanteessa olisi viisasta valita maakuntajohtaja korkeintaan 5 vuoden määräajaksi, jota tietenkin voidaan jatkaa, jos tyytyväisyys on molemminpuolista. Maakuntavaltuutetut valitsevat uuden viranhoitajan kokouksessaan 20. marraskuuta 2015.

Vaikka hakuprosessi on kestänyt jo kauan, vähemmän on pohdittu sitä, minkälaista johtajaa haetaan ja minkälaiseen maakunnan kehittämistilanteeseen. Keski-Suomessa on ollut vain kaksi maakuntajohtajaa, joista ensimmäinen hoiti virkaa 11 vuotta ja nykyinen tulee tehneeksi maakuntajohtajan työtä 13 vuotta.

Viime vuodet Keski-Suomi on monissa erilaisissa hallinnon- ja rakenneuudistuksissa jäänyt ”mopen osille”. Maakuntaa ei ole nähty tarpeeksi vahvana, jotta olisimme voineet säilyttää esimerkiksi oman poliisilaitoksen tai oman hätäkeskusalueen. Maistraattiakin hoidetaan muualta, samoin aluehallintovirastoasioita. Oma vaalipiirikin taitaa olla uhattuna, jos hallitus päättää jatkaa vaalipiiriuudistusta. Maakunnan edunvalvonta on pettämässä, oman Keski-Suomen maakunnan merkitys on päässyt haalistumaan.  Aivan erityisen tärkeää Keski-Suomen maakunnan kannalta on nyt sotealueiden rakentaminen. Saammeko oman, maakuntamme kokoisen sosiaali- ja terveysalueen vai jatkuuko maakunnan mureneminen Jämsän viitoittamalla polulla? Vastuu tulevasta on kuntien poliittisilla päättäjillä ja heidän edustamillaan puolueryhmittymillä. Hallituspuolueet ratkaisevat käytännössä Keski-Suomen kohtalon vielä tämän kuun aikana.

Vasemmistoliiton Keski-Suomen piiri esitti jo 2011 kannanotossaan, että sosiaali- ja terveyspalvelut hoidettaisiin maakuntamme kokoisella väliportaanhallinnolla. Tuolloin ajatus ei saanut kannatusta, mutta nyt uudistusta tehdään nimenomaan maakuntamallilla. Tuohon hallintoon olisi tulevaisuudessa mahdollista koota myös muita, nyt hajallaan olevia avien ja elyjen sekä toisenasteen koulutuksen ja sivistyksen tehtäviä. Ehkäpä jopa laajoja kulttuuri yms. panostuksia Ruotsin Landstingetin tapaan.  Tämän hankkeen onnistuminen riippuu paljolti siitä, kuinka vahvaa edunvalvontaa me keskisuomalaiset pystymme nyt tekemään. Minkälainen on Keski-Suomen liiton painoarvo?

Keski-Suomen Vasemmisto ry

Työvaliokunta 14.10.2015