Jäm­säs­sä ele­tään He­las­teen ai­kaa

Keski-Suomen Vasemmiston kuntablogi, osa 1

Hanna Helaste, 40 vuotta, on johtanut Jämsää lähes puoli vuotta, mutta jää kaupungin historiaan ainakin sukupuolensa perusteella. Ensimmäistä kertaa ”Äijäkaupunkia” johtaa nyt virallisesti johtajaksi valittu nainen. Paljon on vettä Jämsänjoessa virrannut siitä, kun tuoreena päättäjänä istahdin kiintiönaisena kaupunginhallituksen pöytään. Maailma muuttuu, sittenkin.

On tietysti naiivia ajatella, että pelkän naiseuden voimalla Jämsä muuttuisi paremmaksi.  Mutta merkille on pantu erilainen ote johtamiseen. Johtaja on positiivisella tavalla avoin ja kuunteleva. Neuvottelutaidoista on saatu kokemuksia, samoin yksituumaisuuden ja vastuullisuuden korostamista on toisteltu.

Helastetta voi sanoa rohkeaksikin: Jo ensimmäisen kuukauden julkisessa ”tilinpäätöksessään” hän nosti  esille mm. epäluottamuksen, joka vallitsee henkilöstön ja päättäjien välillä. Hän uskalsi reippaasti sanoa, että meillä voidaan pahoin. Pahaan oloon lääkkeeksi hän tarjosi enemmän keskustelua ja halua ymmärtää erilaisia näkemyksiä, puolitiehen vastaan tuloa.  On Jämsässä uutta, mutta tosi-tosi tärkeää, ettei ongelmia haudata hiljaisuudessa. Selvittämättömiä ongelmia tai virheitä ei siis jätetä muhimaan mielen pohjalle, vaan ongelmiin tartutaan, otetaan selvää, mistä kenkä puristaa. Henkilöstöä kuullaan ja asukkaiden osallisuutta arvostetaan. Hyvältä siis tuntuu.

Hanna Helaste osoittaa avoimuuttaan myös ahkerana somettajana kaupungin facebook-sivuilla, mutta kyllä kansa kaipaa nähdä johtajaa livenä. Nyt ei ole nähty, sanovat.  Helaste tuli Jämsään Keiteleen kaupungin johtopaikalta. Hieman hämmentävää oli, että johtaja tulisi kymmenen kertaa pienemmästä kunnasta ja vähän jopa kauhisteltiin, miten niiltä sijoilta Jämsän kokoisen kunnan isompaa taloutta ja myös isompia ongelmia pystyisi luotsaamaan. Nyt ollaan sitten ikään kuin odottavalla kannalla ja katsotaan, mitähän tapahtuman pitää.

Hyvänä ”kotouttajana” uudella johtajalla on vierellään elinvoimajohtaja Anna-Liisa Juurinen. Paikkakuntalaisena ja johtajan paikkaa viransijaisena hoitanut Juurinen tuntee erinomaisen hyvin jämsäläistä elinkeinoelämää ja muutakin elämänmenoa kipukohdat mukaan lukien. Hyvin kaksi johtajaa näyttävät toimeen tulevan keskenään.

Haasteita kyllä Jämsässä riittää kahdellekin johtajalle. Suurin koetinkivi ja kansalaisten päällimmäisin toive varmasti on, että  Himoksen sotkut viimein saataisiin päätökseen. Nimittäin valtuuston uudenkin, viime vuonna päätetyn yleiskaavan mukaan  Himoksen rinneyrittäjän alue tulisi säilyttää entisellään tai kehittää vain pienimuotosin toimenpitein!

Jospa vihoviimein kirjattaisiin sellainen sopimus, joka turvaa  35-vuotisen jarrutuksen jälkeen Himos-yrittäjällekin kehittämisen mahdollisuudet. Vaikka sitten naisten kuululla logiikalla.

Arja Paakkanen
Jämsän kaupunginvaltuutettu